Nestkastactie

Dit jaar werd achter de kerk van Damme de stadsboomgaard opengesteld. Het gaat om een deel van de vroegere pastorietuin. Er staan oude hoogstamfruitbomen en het gevallen fruit mag opgeraapt worden door de passanten.
Een mooi initiatief dat we te danken hebben aan projectleider Marc Dalle. Hij vroeg ons of het een goed idee was om daar enkele nestkasten op te hangen voor het vogelbestand. De Naturen Blomme ging hier graag op in. We vroegen medewerking aan andere Dammenaars.
Vereniging De Sijseelse Geelgors heeft ervaring met het maken en ophangen van nestkastjes en zij leken ons een aangewezen partner. Voorzitter Dany Corthals was direct bereid om mee te werken. We contacteerden ook keramiekatelier Terra Flamma.
Daar ging Bart Missiaen ook mee in ons verhaal en hij schonk een zelfgemaakte nestkast in gebakken klei.
Op vrijdag 23 november 2018 was iedereen ter plaatse. De Naturen Blomme en De Sijseelse Geelgors brachten elk 2 nestkasten mee en Bart was ook aanwezig met zijn kunstig exemplaar.
De vogelhuisjes werden op geschikte plaatsen aan de bomen bevestigt. Meer nestkasten ophangen heeft geen zin want de meeste vogels zoals mezen zijn territoriaal en dulden geen ander koppel van dezelfde soort in de nabijheid van hun nest. Mussen leven wel in kolonies maar liever onder daken of in nestkasten aan huisgevels.
We hopen dat dit project de biodiversiteit ten goede zal komen. Tijdens wandelingen rond de kerk zullen we niet nalaten om uitleg te geven over de verschillende soorten nestkasten en hun bewoners.
v.l.n.r. Daniël De Greef (De Naturen Blomme), Bart Missaen (Terra Flamma), Dany Corthals (De Sijseelse Geelgors) en Marc Dalle (Projectleider)
Dit bericht is geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink.