Een stille lente

Een stille lente

Zo’n voorjaar hadden we ons niet kunnen voorstellen.  De natuur ontwaakt en de trekvogels vliegen van land tot land.  Maar de mensen zijn noodgedwongen minder mobiel dan ooit. Geen luidruchtige concerten maar ook geen rustige groepswandelingen.  Het zijn tijden van bezinning.

De schoonheid in eigen land ontdekken, zal in de toekomst misschien meer aan de orde zijn.  Als het meezit zouden de corona maatregelen half april of begin mei opgeschort worden.  Bekijk alvast ons programma eens vanaf dan.  U vindt er interessante activiteiten in eigen streek waarbij we de focus leggen op ons waardevol erfgoed en mooie natuur.

De witte krokussen stonden prachtig in lijn te bloeien te Lapscheure op zondag 15 maart.  Die dag ging onze eerste wandeling van het seizoen van start maar die moest meteen geschrapt worden door de maatregelen van de overheid.  We zijn nu een paar weken verder en hebt u er al op gelet dat de vogels in de nog kale bomen en struiken vaker zingend te zien zijn? Ons erfgoed kunnen we steeds gaan bewonderen maar de maanden april-mei-juni zijn de periode dat onze gevederde vrienden zich het luidst laten horen.

De ooievaars zijn alvast veilig en wel teruggekeerd naar hun nesten in Damme.  Of andere trekvogels evenveel geluk zullen hebben valt af te wachten.  Zo werd onlangs bekend dat de Raad van State in Frankrijk beslist heeft dat de jacht met lijmstokken verder toegestaan is in 5 departementen! Deze wrede manier van vogels te verschalken treft vooral trekvogels die wij en andere Noord-Europese landen koesteren.  Geen wonder dat lijsters, tortels en vele andere soorten schrikbarend verminderen.

Tijdens het bezoek aan het Fort van Beieren op 4 april zouden we ook aandacht besteed hebben aan de reeds teruggekeerde trekvogels maar die activiteit valt jammer genoeg in het water.  We hopen wel dat onze gidsen in het laatste deel van de lente weer op stap kunnen met jullie.

Terwijl u alleen in uw buurt rondwandelt, kunt u misschien ook eens luisteren naar het prille vogelconcert. De tjiftjaf is redelijk algemeen als er maar enkele groene tuinen met bomen zijn.  Hij zingt zijn eigen naam, dus is hij redelijk gemakkelijk te herkennen.  En vanaf nu is het ook uitkijken naar de eerste zwaluw!

Hou dus de natuur in de gaten evenals onze kalender!

Dit bericht is geplaatst in Erfgoed. Bookmark de permalink.