Winterblues

Winterblues

Er zijn dingen die nooit lijken te veranderen. Zoals elke winter kan je nu iedere dag de vriezeganzen in V-formatie zien rondvliegen boven Damme. Dat beeld roept koude temperaturen op en herinneringen aan een dikke laag ijs op de Damse vaart…  De donkere dagen zijn gebleven en ondanks de zachte temperaturen houden dieren zoals egels en vleermuizen nog altijd een winterslaap.  Sommige vogels reageren sneller op die zachte winters.  Zo heb je nu in de Damse weiden vreemde combinaties van zomer- en wintervogels die samen hun kostje bijeenzoeken. Een paar ooievaars kan je daar nu vaak zien rondscharrelen tussen de vriezeganzen.

Ook het Damse patrimonium verandert niet.  De massieve kerktoren blijft als een baken voor mensen die houden van de unieke mix van erfgoed en natuur in onze stad. Ook dit jaar hebben we honderden mensen mogen verwelkomen op onze wandelingen.  En dit tussen twee lockdowns door.  Hoogtepunten waren onze “Week van de ooievaar”, de gidsbeurten over de zevenster in opdracht van Toerisme Damme en de wandelingen in de Damse deelgemeenten.  Veel van onze initiatieven vinden navolging.  Zo keken we deze zomer tijdens onze Brueghelwandeling door de ogen van de schilder naar Damme. In de lente komt een andere organisatie ook met dit thema naar Toerisme Damme.

Voor De Naturen Blomme is een winterslaap alvast niet weggelegd.  Onze gidsen leggen de laatste hand aan het programma voor 2021 en daar zullen weer nieuwe en boeiende activiteiten tussen zitten.  We hopen dat corona niet opnieuw roet in het eten zal gooien. Dit noodzaakt ons nu wel om de geplande Feestelijke Jaarvergadering voor februari af te gelasten. Tegen eind maart hopen we met u terug onze mooie streek te kunnen verkennen. We houden u op de hoogte.

We wensen u alvast fijne eindejaarsfeesten en een gezond 2021 toe!

Dit bericht is geplaatst in Erfgoed. Bookmark de permalink.