Week van de ooievaar in Damme

Week van de ooievaar in Damme

Wie in Damme komt, kan er niet naast kijken : de ooievaar is nadrukkelijk aanwezig in het stadsbeeld.  De onwetende bezoeker die de tijd neemt om op het terras van een horecazaak plaats te nemen, zal algauw verrast worden door het beeld van een overvliegende ooievaar.  Of van het geklepper van oudervogels op een nest.

Veel Dammenaars kijken elke lente reikhalzend uit naar de komst van de eerste trekvogels in de stad.  Dat zijn de zwaluwen maar vooral de ooievaars.  Zullen de nesten van vorig jaar weer bezet worden?

Een ooievaar heeft ruimte nodig en dat geldt ook voor zijn behuizing.  Zo’n imposant nest kan je al direct op de schouw van het stadhuis zien. In Damme moet je geen duur ticket kopen om ooievaars op hun nest liefdevol bezig te zien met hun jongen, je kan dit schouwspel gratis en voor niks bewonderen vanop het marktplein!

Het is ook heel bijzonder dat ooievaars hier hun nest zomaar in het centrum bouwen.  In streken met veel ongerepte natuur zoals in de Elzas en in Polen is dit niet ongewoon maar in ons dichtbevolkt landje is het minder evident om een ooievaar te zijn.  Damme is trouwens de enige gemeente in België met een ooievaarsnest op het stadhuis!  Maar ook op andere plaatsen in de stad zie je hun grote nesten.  Damme werd jaren geleden op de kaart gezet als boekendorp maar nu mag men zeker en vast spreken van een ooievaarsdorp! Je hoeft maar vanop de Markt naar de Kerkstraat te wandelen en je vindt al een tweede ooievaarsnest.  In het centrum zijn er nog meer broedende ooievaars en met alle nesten in Groot-Damme komen we op een totaal van 14 nesten.  Evenveel als in het Zwin Natuur Park!

Ooievaars waren zeker niet altijd aanwezig in Damme.  Net als in de rest van ons land stierf de ooievaar hier uit. Maar gelukkig zijn de vogels nu weer te bewonderen in onze stad.  Onze vereniging organiseert begin juli “De Week van de Ooievaar”. We focussen dan specifiek op ooievaars.  Onze gidsen werkten enkele interessante wandelingen uit waarbij men alles te weten komt over deze boeiende vogels. Wat is het verhaal van de ooievaars in Damme? Waarom verdween het nest op het stadhuis maar ziet men het daar nu terug? Waarom is het menu van de ooievaars nu anders dan vroeger?

In juli vliegen de jonge ooievaars uit. Ze worden dan nog enkele weken bijgestaan door hun ouders om hen de knepen van het voedsel zoeken bij te brengen. De families brengen dan samen tijd door op bepaalde plaatsen in de omgeving.  Juli is dus de ideale tijd om aan een ooievaarswandeling deel te nemen. De bijna volwassen jongen zijn dan goed te zien op het nest.  Ze hebben ook veel voedsel nodig zodat er veel activiteit is rond elk nest.

Dit is het programma van “De Week van de Ooievaar” :

– Wandeling “Ooievaars en Zwaluwen in Damme” op woensdag 8 juli om 10u

– Wandeling “Ooievaars in Damme” op vrijdag 10 juli om 14u

– Wandeling “Ooievaars door de ogen van Maerlant” op zondag 12 juli om 10u

Voor inschrijvingen en meer details kan u elders op deze site kijken

Een ooievaarswandeling aanvragen voor uw familie, vrienden of bedrijf is ook mogelijk.

Met de “Week van de ooievaar” bijten we de spits af van het wandelseizoen dat eindelijk van start kan gaan dit jaar.  Neem zeker de tijd om het volledige zomerprogramma te bekijken hier op onze site.  U vindt er vast en zeker nog meer activiteiten die u zullen interesseren!

Enkele creatieve Damse handelaars nemen ook deel aan de “Week van de ooievaar” met leuke ideeën.  Zo kan u een lekker “Ooievaars-ijsje” proeven bij Ma’Damme Annick, Damse vaart Zuid 14 te Damme.  Het gaat om een Vanille ijsje op een hoorntje of in een potje aan de prijs van 3€.

In Keramiekatelier Terra Flamma, Jacob van Maerlantstraat 17 te Damme vindt u enkele, kunstzinnige ooievaars die door Bart zelf ontworpen en gemaakt zijn.  Kom de originele “Krullevaar” of “Langnek” in zijn winkel ontdekken!

Eet- en Praatcafé Vini’s in de Kerkstraat 3 te Damme serveert een heus  Ooievaarsmenu :

– ooievaarsnestje met steppengras frietjes

– dessert Coupe Cicogne

– Dams biertje inbegrepen

– prijs : 26,50€

Dit bericht is geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink.