Avondwandeling in Damme – zaterdag 3 augustus 2019

Een groep van 28 nieuwsgierige mensen, waarvan zelfs enkele uit Diksmuide, was om 20u aanwezig aan de Dienst van Toerisme voor deze avondwandeling doorheen Damme.

Aan de gevel van Huyse de Grote Sterre toonde gids Steven enkele elementen die verwijzen naar de vroegere rijkdom van de stad Damme.
Op algemene vraag van de groep werd dan wat uitleg gegeven over het stadhuis waarbij de aandacht uitging naar de standbeelden van markante figuren uit de Vlaamse en Damse geschiedenis.
Er ontstond enige hilariteit aan het standbeeld van Karel de Stoute door zijn suggestieve houding.
De betekenis van de merkwaardige hoekstenen aan het stadhuis werd uitgelegd en er was ook aandacht voor de talrijke nesten van de aan- en afvliegende huiszwaluwen.

Aan Oud Sint-Jan werd even haltgehouden om te praten over het ontstaan van één van de oudste verzekeringsmaatschappijen van België en de regeling i.v.m. brandbestrijding in gebouwen voor de periode 1935.
In het ooievaarsnest op dit vroegere hospitaal, een publiekstrekker van stad Damme, konden we drie volgroeide jongen zien die nu elke dag kunnen uitvliegen. Een ooievaarsnest op je dak is een zegen maar ook een last – takken in de dakgoot en met vogelpoep besmeurde dakpannen.

Na een korte wandeling door het kerkhof, werd het doel en nut van de westtoren van Onze-Lieve-Vrouwekerk en andere kerken uitgelegd. Bij de kerktoren staat het standbeeld ‘Blik van Licht’ gemaakt door Charles Delporte – waarvan een kleinere versie te vinden is in Durbuy.

 

In de boomgaard kon iedereen even op eigen tempo de mooie tuin en fruitbomen bewonderen. Er was een algemene bezorgdheid over het feit dat de eeuwenoude buxusboom niet behandeld is tegen de buxusmot. De kans is dan ook groot dat deze veteraan uit de boomgaard zal verdwijnen.
Verder wandelend op het pad langs de kerkhofmuur konden we genieten van de inspanning die de stad Damme doet voor de bijen nl. de installatie van een bijenhotel.

Aan het nieuw wandelpad gaf gids Steven uitleg over enkele bijzondere bloemen en planten.
Boerenwormkruid is een goed huismiddel om muggen en vliegen buiten de houden. Een bundel hiervan ophangen in een kippenhok helpt tegen de bloedluis.
Een andere gele bloem is het Jakobskruiskruid die sterk giftig is voor heel wat zoogdieren. Het is wel een waardplant voor de rups van de Sint-Jakobsvlinder die men zebrarups noemt.
In de 16de eeuw werd kaasjeskruid (malva) aangewend als indicator voor de vruchtbaarheid van een vrouw.

Op het voorziene tijdstip bereikten we het eindpunt van de wandeling nl. de Haringmarkt en begon de duisternis in te vallen.

Wie er dit keer niet kon bij zijn, kan deelnemen aan de volgende avondwandeling op zaterdag 17 augustus.
Start om 20u op de Markt van Damme aan de Dienst van Toerisme.

Uw gids
Steven

Dit bericht is geplaatst in Erfgoed, Natuur, Samenvatting. Bookmark de permalink.