Fietstocht Assebroek – Oedelem – zondag 26 mei 2019

Op zondag 26 mei mochten we onze gasten verwelkomen op een fietstocht met startplaats aan de kerk van Ver-Assebroek.

De gids vertelde eerst iets over het Onze-Lieve-Vrouwe-beeldje van Ver-Assebroek, dat al eeuwenlang een grote stroom bedevaarders van ver buiten de parochiegrenzen aantrekt. Die aantrekkingskracht ontleent het aan de vele mirakels die aan het beeld worden toegeschreven.

De eerste halte was aan domein Engelendaele, de site van een voormalig dominicanessenklooster, opgericht eind 13de eeuw en verwoest in 1578. Op het einde van de 18de eeuw werd het vroegere klooster omgebouwd tot een hoevecomplex.

Vervolgens ging het naar Ryckevelde, een domein van 180 ha op grondgebied van Assebroek, Sint-Kruis, Sijsele en Oedelem.
Hier stonden we even stil bij het natuurreservaatDe Schobbejakshoogte“. De naam schobbejak slaat op min of meer reliëfrijke terreinen waar schobbejakken (dieven, struikrovers, …) een toevlucht zochten.
Het gebied werd ook wel “d’hoogten” of ” ‘t wit zand” genoemd.
Het reservaat is een relict van een landduinengordel ontstaan in de Jongste Ijstijd (ca. 100.000 – 10.000 jaar geleden).
Het gebied wordt afwisselend als landbouw- en/of bosgebied geëxploiteerd. Eens onder militair beheer wordt vanaf 1950 aan zandwinning gedaan en een landschap met putten en bergen aangelegd om pantservoertuigen uit te testen.
Vanaf eind jaren 1980 wordt het beheerd als reservaat met de bedoeling het oude heidelandschap te herstellen.

Na een zanderig parcours passeren we het kasteeldomein “Ten Torre”. Het domein is niet publiek toegankelijk. Het is een omwald kasteel en de oudste vermelding dateert al van 1353.

Na een tocht van een 12-tal kilometer konden we op kracht komen in “De Theerooswaar we werden verwacht voor een theebeleving en zoet gebak, dit alles bereid met bloemen en kruiden uit eigen tuin.
Theesommelier Valérie zorgde voor een hartelijk onthaal en de nodige uitleg.

Met dank aan onze gids Roland voor zijn inzet en waardevolle duiding langsheen de fietsroute.

 

Dit bericht is geplaatst in Erfgoed, Samenvatting. Bookmark de permalink.