Krokuswandeling in Lapscheure – 10 februari 2019

Gejaagd door de wind in Lapscheure

Ondanks de aanhoudende regen en een magere 7°C waren er toch een handvol deelnemers opgedaagd voor de eerste activiteit van onze vereniging.

Dit keer waren we te gast in Lapscheure, één van de acht deelgemeenten van Damme. Het is een klein geïsoleerd dorpje dat prat gaat zijn rust, het middeleeuwse krekengebied en de kerk van de Heilige Drievuldigheid.
Het kerkgebouw dat werd opgetrokken in 1652 en diverse curiosa bevat, was het startpunt van onze wandeling.
Via de Pannenpolderstraat en de Zeedijk ging het richting de archeologische site van de oorspronkelijke kerk van Lapscheure.
Luchtfoto van restanten oude kerk Lapscheure
Van dit gebouw dat werd opgetrokken in 1240 en zich op privédomein bevindt zijn slechts de grondvesten bewaard gebleven. We kregen een uitzonderlijk unieke inkijk op wat ééns het centrum van dit polderdorp is geweest.
De site biedt tevens een vrij uitzicht op de uitgestrekte poldervlakte en het Lapscheurse Gat, alwaar in 1583 een alles vernietigende watermassa het antieke Lapscheure binnendrong.
Enkele luttele meters verder vinden we de restanten van een aantal bouwwerken dewelke deel uit maken van de ‘Hollandstellung‘. Deze bunkergordel diende tijdens de 1ste WO de Duitse bezetter te vrijwaren van een mogelijke invasie van de geallieerden vanuit het neutrale Nederland.
We vervolgden onze weg, gegeseld door een striemende Westenwind en een wolkendek dat weinig aan de verbeelding overlaat, richting de plaats waar ooit ‘De dodendraad‘ heeft gestaan. Deze 332 kilometer lange draad liep van Knokke tot in Vaels, het drielandenpunt, en moest er met zijn dodelijke spanning van 2000 volt voor zorgen dat niemand zich ongewenst richting het veilige Nederland zou begeven. Op de plaats waar dit dreigende bouwwerk het grondgebied Lapscheure ontsierde prijken nu tientallen witte krokussen als stille getuigen aan de witte isolatoren van de elektriciteitsdraden.
Onder een fijne motregen begaven we ons via het natuurreservaat ‘De Platte Kreek’ terug richting startpunt waar we ons in café ‘St. Cornelius’, tevens de patroonheilige van het dorp, konden verwarmen en genieten van een deugddoend warm drankje.
Met bijzondere dank aan de heer Patrick Plaisier voor zijn deskundige duiding bij de archeologische site van de oorspronkelijke kerk van Lapscheure.
Dit bericht is geplaatst in Samenvatting. Bookmark de permalink.