“Tuinen met een ziel”

Damme-Sijsele

Aan de Antwerpse Heirweg,  aan de rand van een bosrijk gebied, ligt achter een idyllische gevel een prachtige natuurtuin verborgen.

Een tuin catalogeren is eigenlijk een beetje subjectief maar na een deskundige rondleiding blijkt het begrip “combinatietuin” het meest van toepassing op deze oase van groen en rust.

De eigenaars, José en Ivan, zijn sedert 1995 in de weer om hier een unieke omgeving te creëren waar mens, natuur en dier in perfecte harmonie kunnen samenleven.

In deze tuin overheerst geen bepaalde tuinstijl maar hebben beide gepassioneerde liefhebbers een biotoop voor hun geliefde planten en dieren uitgebouwd. Dit alles zonder hulp van een tuinarchitect. Het concept berust op eigen ontwerp en inspiratie. Het geheel vloeit ook perfect over in de naburige landschappen en weilanden, zodat men een sfeer van oneindigheid krijgt.

Vaste planten, rozen, sierheesters, schaduwplanten, mooie bomen en zithoekjes, waterpartijen, beelden en kassen vormen de hoofdmoot. De vogels en kleine zoogdieren uit de buurt vinden hier ook hun gading.

Er is een grote diversiteit aan pluimvee met luxueuze nachtverblijven waarvan de muren zijn voorzien van muurtegels met Venetiaanse motieven. Dit alles voorzien van een achtergrondmuziekje. Dit zou de hoenders stimuleren om eitjes te leggen.

Even verder vinden we een verwarmde winterserre met een ruim gamma aan cactussen en vetplanten, eveneens met een sfeervol melodietje op de achtergrond.

Dan trekken drie nandoes, ook bekend als rhea’s, onze aandacht. Terwijl we bij de aanblik onbewust denken aan struisvogels, blijkt bij nader inzicht dat deze vogelsoort slechts het kleine broertje is van zijn Afrikaanse verwant.
Het betreft een geslacht van grote loopvogels die leven in Zuid-Amerika. Ze lijken op struisvogels maar zijn beduidend kleiner en lichter. Het mannetje is volledig verantwoordelijk voor de broedzorg.

De ouessantschapen, één van de kleinste schapenrassen, worden eveneens vertroeteld met een malse graasweide en aangepast stukje muziek. De uitdrukking “muziek verzacht de zeden” is hier nooit ver weg. De ram en zijn zeven vrouwelijke collega’s leven hier in perfecte harmonie.

Dit bijzondere oord valt te bezoeken op zondag 7 juli 2019.

Praktische info:
*
Inschrijving verplicht door aanmelding via het inschrijvingsformulier op de website.
* Daarna krijgt u een uitnodiging voor betaling van 2€ per persoon.
* Er is een bezoek om 14u en een bezoek om 16u. Geef uw voorkeur op.
* De activiteit bestaat uit een tuinbezoek met uitleg en gratis drankje verzorgt door Aeon.
* Aantal inschrijvingen is beperkttijdig inschrijven is de boodschap.
* Na uw inschrijving sturen wij u de adresgegevens toe.
* Er zijn geen honden toegelaten in de tuin.
* Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

©De Greef Daniël

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Samenvatting. Bookmark de permalink.